Thursday 11 July 2013

Mediteranska štrudla / Mediterranean Strudel

Ne mogu da odolim svom tom svežem i prelepom povrću. Ovoga puta je strpano u lisnato testo...

Mediteranska štrudla
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 1 tabla lisnatog testa (250gr)
  • 1 čen belog luka
  • 1 mali crni ili crveni luk
  • 1 tikvica
  • 1 paprika (zelena ili crvena)
  • nekoliko (4-5) čeri paradajza
  • 100gr fete
  • 1 jaje
  • mak ili susam ili lan
Priprema:
Prepoloviti čen belog luka, pa ga utrljati u tiganj. Zagrejati malo ulja u tiganju i pržiti sitno seckan crni luk da omekša. Dodati seckanu tikvicu i papriku i pržiti oko 5-7' da povrće omekša. Skloniti da se prohladi. U ohlađen fil dodati mrvljenu fetu, paradajz sečen na četvrtine i začiniti po ukusu (so,biber).
Zagrejati rernu na 220C. Pleh obložiti papirom za pečenje.
Razvući lisnato testo na pobrašnjenoj površini. Rasporediti fil po testi,ostavljati po 2 cm od ivice bez fila. Urolati i po vrhu napraviti nekoliko rezova. Premazati umućenim jajetom i posuti makom.
Peći da porumeni, oko 20'. Služiti toplo, mada je i hladno OK.

Mediterranean Strudel

Ingredients:
  • 1 sheet of puff pastry (250gr)
  • 1 clove garlic, halved
  • 1 small onion or red onion
  • 1 courgette
  • 1 pepper (green or red)
  • a few cherry tomatoes (4-5)
  • 100gr feta cheese
  • 1 egg
  • poppy seed, sesame seed or flax seed
Directions:
Rub the cut garlic clove around a frying pan. Heat the oil in the pan and gently fry the onion until tender. Add the chopped courgette and pepper and fry for 5-7' more until the vegetables are tender. Allow to cool. Into the cooled vegetables add the crumbled feta cheese, quartered tomatoes and season with salt and pepper.
Preheat the oven to 220C. Line a baking pan with parchment paper.
Unroll the pastry sheet and spread the filling, leaving 2cm border around the edges. Roll it and make a few cuts on top. Brush with beaten egg and sprinkle with poppy seed.
bake until golden brown, for 20'. Serve warm, although cold is OK too.

13 comments:

  1. divota! prekrasno izgleda, i odličan način za upotrijebiti ovo divno ljetno povrće

    ReplyDelete
  2. Odlična i fina ideja s ljetnim povrćem :)

    ReplyDelete
  3. Taman imam lisnato tijesto u frižideru, vjerojatno ću za vikend isprobati jer mi se čini kao ukusna ljetna grickalica

    ReplyDelete
  4. Pravo ljetno i lagano jelo. Odličan ručak :)

    ReplyDelete
  5. Ne mogu vjerovati kako to dobro izgleda! Savršeno :))

    ReplyDelete
  6. Sjajno! Irena, kolike su mere tog testa od 250 gr? Kod mene su listovi 10x10 cm, znaci morala bih nekoliko tih listova da 'zalepim'. 30x20?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaleđeno je 12x15, pa sad ko ga koliko tanko razvuče,recimo tako 30x20.

      Delete
  7. kako samo divno,divno izgleda!koje boje!! :) a u okus ne sumnjam!

    ReplyDelete