Saturday 26 November 2011

Čokoladni kolač bez brašna sa pomorandžama /Flourless Chocolate Orange Cake

Verujem da je većina vas probala čokoladni kolač bez brašna u nekoj varijanti.Ja jako volim taj kolač.Ovoga puta sam probala recept u kojem se koristi čokolada sa pomorandžama.To je divna kombinacija,jedna od mojih omiljenih.Od nje jedino možda više volim kombinaciju cimeta i meda ili jogurta i limuna ili cimeta i čokolade ili...Koju kombinaciju vi najviše volite?

Čokoladni kolač bez brašna sa pomorandžama
Please scroll down for English


Potrebno:
  • 200gr crne čokolade sa pomorandžama (50% kakaa)
  • 50gr maslaca
  • 6 jaja
  • 250gr šećera
  • 3 kašike Cointreau ili svežeg soka od pomorandže
  • 2 ravne kašike kakaa
Fil:
  • 200ml zaslađene slatke pavlake
  • 100gr crne čokolade sa pomorandžama (50% kakaa)
  • 2 kašike Cointreau ili svežeg soka od pomorandže
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C.Podmazati i obložiti papirom za pečenje pleh prečnika 24cm.
Istopiti zajedno čokoladu i maslac i prohladiti.Odvojiti belanca i žumanca.Umutiti belanca u čvrst sneg.Žumanca sa šećerom mutiti dok masa ne pobeli.U žumanca dodati istopljenu čokoladu i liker ili sok,pa umutiti.Zatim lagano umešati i belanca.Preko svega prosejati kakao i sve lagano sjediniti.Sipati masu u pleh i peći 40'.Ohladiti i prebaciti na tanjir.
Umutiti slatku pavlaku u šlag,dodati 50 gr rendane čokolade i liker ili sok.Premazati preko kolača i posuti ostatkom rendane čokolade i kakaom.

Flourless Chocolate Orange Cake
Adapted from "Cook up a Feast"

Ingredients:
  • 200gr dark chocolate with orange (50%cocoa)
  • 50gr butter
  • 6 eggs
  • 250gr sugar
  • 3 tbsp Cointreau or fresh orange juice
  • 2 level tbsp cocoa powder
Filling:
  • 200ml heavy whipping cream
  • 100gr dark chocolate with orange (50% cocoa)
  • 2 tbsp Cointreau or fresh orange juice
Directions:
Preheat the oven to 180C.Butter and line with parchment paper a springform pan (24cm).
Melt together chocolate and butter and cool slightly. Separate egg yolks and whites.Whisk the egg whites with electric mixer until stiff.Put the egg yolks and sugar in a separate bowl and whisk until light.Pour the chocolate mixture into an egg yolks,add Cointreau or juice and mix all together.Finally,gentle fold the egg whites.Sift cocoa powder over this mixture and fold until combined.Pour into a pan and bake for 40'.Leave to cool and remove from the pan.
Whip heavy cream,add 50gr of grated chocolate and add Cointreau or juice.Spread over the top of the cake and sprinkle with the remaining chocolate.Dust with cocoa powder.  

7 comments:

  1. Lepa torta, nema šta! Moje omiljeno: čokolada + narandža, čokolada + višnja, cimet + jabuka.

    ReplyDelete
  2. Obožavam čokoladne torte bez brašna, a s narančom je još bolja.

    ReplyDelete
  3. Kuc-kuc, samo da provirim jel ostalo jos nesto od ove fine tortice, ili treba da pravimo novu... cokolada i narandze su kombinacija iz snova, ne biram!:))kiss

    ReplyDelete
  4. i ja imam vrlo sličan recept, iako kod mene ide i jedna cijela naranča!! ovo je i moja omiljena kombinacija

    ReplyDelete
  5. Divne slikice, baš i izgleda sočno.

    ReplyDelete
  6. Fenomenalno. Ja sam zaljubljena u cokoladu i narandzu. Tortica ti je za desetku :)))

    ReplyDelete
  7. Divan, socan kolac! :) Ja volim kombinaciju limuna i meda, mada i mnooogeee druge! :)

    ReplyDelete